Dnes
bych Vám ráda napsala o této zelenině. Proč zrovna o červené řepě? Tuto
myšlenku mi vnukla má kamarádka, která na toto téma napsala velmi obsáhlou a
zajímavou seminární práci. Sama jsem netušila, jaký malý zázrak červená řepa je
a určitě to neví spousta z vás. Proto mě napadlo, že bych Vás mohla obohatit o
nové poznatky a kdo ví, třeba i řepu do svého jídelníčku zařadíte. Tak jdeme na
to.
Červená řepa má pouze 21 kcal, obsahuje 88% vody, sacharidů 4,8 g , z toho
cukrů 3,4 g, bílkovin 0,8 g, tuků 0,1 g vlákniny 1,4 g. V malém množství dále
obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, 17 pro tělo důležitých
aminokyselin, vitamíny A, B1 – B3, B5, B6, B8, B9, C, E, K. Minerály draslík,
fosfor, hořčík, mangan, měď, selen a sodík, vápník, zinek, železo. Všechny tyto
zmiňované údaje se vztahují na 50 g červené řepy v syrovém stavu. To není
špatné složení, co?
Je ceněná i pro své zdraví prospěšné účinky. Tady se na chvilku zastavíme.
Červená řepa je vysoce zásaditá a močopudná. Vzhledem k jejímu složení upravuje
metabolismus, podporuje peristaltiku střev, činnost žaludku a žlučníku,
neutralizuje a odstraňuje z těla jedovaté látky, zvyšuje imunitu a je cenným
pomocníkem proti mykózám, podporuje růst laktobacilů ve střevě, snižuje ukládání
tuků v játrech a reguluje metabolismus triglyceridů (tuků) a cholesterolu,
zvyšuje žaludeční šťávy a tím zlepšuje využití bílkovin v těle, aktivuje tvorbu
červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem, podporuje vylučování vody a
kyselin z těla, pomáhá proti rakovině, horečnatým onemocněním, chřipkám,
zlepšuje vstřebávání vápníku a hořčíku, působí jako ochrana v těhotenství proti
deformacím plodu, vyvolává dobrou náladu, zpevňuje pokožku, nehty, vlasy,
zesiluje cévy, posiluje kosti, je užitečná při onemocnění jater, cév a
revmatismu, podporuje růst buněk, vytváří vazivové tkáně, pomáhá při alergiích,
aktivuje tvorbu červených krvinek.
Řepa samozřejmě není pro každého. Určitě bych ji nedoporučila lidem s nadměrným
ukládáním železa a mědi (hemochromatóza a wilsonova choroba) vzhledem k tomu,
že tyto prvky řepa obsahuje a tím by si tito lidí jen množství železa a mědi v
těle zvyšovali.
Dále bych řepu vyloučila nebo byla velmi opatrná u lidí s nízkým nebo vysokým
tlakem. Řepa tlak snižuje, u nízkého tlaku by byl ještě nižší a u tlaku
vysokého s kombinací léku na snížení tlaku by to mohl být problém.
U lidí s ledvinovými kameny bych řepu vyloučila pro obsah oxalátu (šťavelan
vápenatý), který může růst kamenů podporovat.
Snad nejbolestivějším vedlejším účinkem nadměrné konzumace červené řepy je
nemoc DNA, která vzniká hromaděním kyseliny močové. DNA pak může vyústit do
velkých bolestí kloubů a horečnatých stavů.
Řepa může způsobit i alergie jako je vyrážka a svědění kůže. Diabetici by si na
řepu měli dát pozor pro její na zeleninu vyšší obsah cukrů. Zhruba každému
desátému člověku se po snězení nebo vypití řepy zbarví moč do červena. To není
nic špatného, není třeba se obávat.
Kdo má červenou řepu rád nebo ji ještě nezkusil a nemá žádné zdravotní omezení,
nebojte se toho. Receptů, co z řepy připravit je na internetu spousta.