Potřebujeme:
1 cibule
1 lžíce přepuštěného másla
500 g mrkve
2 brambory
1 – 2 cm kořene zázvoru (podle chuti a také zda zázvor snášíte)
1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
Sůl
Tymián
Na ochucení na talíři: zakysaná smetana, slunečnicová semínka
Na přepuštěném másle osmažíme cibuli, přidáme očištěnou, na kousky nakrájenou mrkev a chvíli restujeme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a zázvor. Zalijeme vývarem/vodou, osolíme, přidáme tymián a vaříme doměkka.
Hotovou polévku rozmixujeme a na talíři můžeme dozdobit lžičkou smetany a semínky.
Přepuštěné máslo je výtečné, protože se při vysokých teplotách a při smažení nepřipaluje a nevylučuje škodlivé karcinogenní látky. Na smažení je ze všech tuků nejvhodnější. Příště Vás naučím jak připravit domácí přepuštěné máslo a neplatit za něj v supermarketu jednou, ne-li dvakrát tolik.